Logo WSP West-Brabant

Wat kun je als werkgever doen om de werkdruk te verlagen?

Je hebt er wellicht al van gehoord: de toenemende werkdruk. Het zorgt voor stress en heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van je medewerkers. Werknemers krijgen zoal te maken met hoofdpijn, vermoeidheid of zelfs een burn-out. Dit verhoogt dan weer het ziekteverzuim én de werkdruk. Een vicieuze cirkel ontstaat. Maar waar komt die hoge werkdruk vandaan? Personeelstekort speelt hierbij op dit moment een grote rol. Medewerkers in een organisatie moeten bijvoorbeeld meer werken of krijgen (te)veel taken op hun bord. Wil je als werkgever het ziekteverzuim terugdringen? En wil je weten hoe je de werkdruk voor je medewerkers verlaagt? Wij hebben vier tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Verdiep je in jobcarving

Neem eens de taken van de functies in jouw organisatie onder loep. Welke werkzaamheden zijn er allemaal? Misschien kun je de functies wel anders inrichten door de taken op te splitsen in meerdere functies. Zo creëer je nieuwe functies die geschikt(er) zijn voor een bredere groep op de arbeidsmarkt. Dit noemen we ook wel jobcarving. Door jobcarving ontstaan er meer werkkansen wat ook weer een positief effect heeft op het imago van je organisatie. Je draagt namelijk bij aan een gezondere arbeidsmarkt. Bovendien is het een oplossing om de werkdruk bij jouw werknemers te verlagen. Een win-win-win dus!

Tip 2: Maak kennis met Open Hiring

Heb je wel eens gehoord van Open Hiring? Dit is een proces waarbij mensen solliciteren zónder cv of motivatie. Deze groep mensen wil ontzettend graag werken, maar wordt soms onbewust uitgesloten in de sollicitatieprocedure. WSP West-Brabant kan je hierbij ondersteunen! Wij selecteren kosteloos de juiste kandidaten en het enige wat jij hoeft te doen is ‘ja’ zeggen tegen jouw nieuwe medewerker. Iets voor jou? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze werkgeversadviseurs.

Tip 3: Focus op goed werkgeverschap

Met een goed personeelsbeleid zorg je dat jouw medewerkers gezond en blij zijn, maar óók dat potentieel nieuwe medewerkers bij jouw organisatie willen werken. Het is daarom slim om met jouw HR-afdeling eens te kijken naar dit personeelsbeleid. Is er genoeg aandacht voor het welzijn van jouw werknemers? Als je hier als organisatie oog voor hebt,  zorg je er namelijk voor dat andere oorzaken van werkdruk geen rol meer spelen. Denk aan het voorkomen van conflicten met leidinggevenden of het bespreekbaar maken hiervan. Maar ook laten zien dat er ruimte is om te praten over pesten en intimidatie, te weinig pauze of moeilijk verlof aanvragen. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan het verminderen van de werkdruk.

Tip 4: Geef je werknemers vrijheid

Een laatste tip is om je werknemers meer vrijheid te geven. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar er zijn altijd kleine veranderingen mogelijk waarmee je een werknemer meer vrijheid geeft. Ga bijvoorbeeld eens na of een werknemer vaker zelf kan beslissen over de werkinhoud of de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. Geef medewerkers meer controle. Of dat nou gaat over de indeling van hun werktijden, uitvoering van taken of de plek waar ze werken. Deze flexibiliteit en vrijheid geeft medewerkers meer rust, waardoor de werkdruk verminderd!

Wil je advies over het verlagen van de werkdruk of het werven van personeel? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Generaties op het werk

  Hoe ga je slim om met generatieverschillen op de werkvloer? Wat is de kracht van verschillende generaties? Hoe ziet de arbeidsmarkt er op dit moment uit? En wat zijn de […]

  Lees meer

 • Talent staat centraal bij succesvolle Meet & Greet bij Brabantse Delta

  Op donderdag 26 oktober heeft een bijzondere Meet & Greet plaatsgevonden bij waterschap Brabantse Delta in Breda. Met hulp van het UWV en gemeente Breda (beide onderdeel van WSP West-Brabant) […]

  Lees meer

 • 2.300 klimaatbanen te vervullen in de industrie in West-Brabant

  Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie is in West-Brabant in zeven jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In het tweede kwartaal van […]

  Lees meer