Logo WSP West-Brabant

Erwin van der Sanden: ‘Prettig weekend’ krijgt weer betekenis

Onze werkgeveradviseur Erwin van der Sanden schreef een column voor Breda Vandaag over de wet Banenafspraak. Benieuwd naar zijn stuk? Je leest het hieronder! 

Over de wet Banenafspraak is de laatste tijd veel gezegd en geschreven. In de huidige arbeidsmarkt krijgen steeds meer werkgevers te maken met werknemers die vallen onder deze wet. En dat is heel goed. Het gaat hier namelijk over werknemers met een zichtbare of onzichtbare arbeidsbeperking die steeds meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Werknemers die vallen onder de wet Banenafspraak kunnen, door hun arbeidsbeperking, niet zelfstandig 100% van het minimumloon verdienen. Zij hebben extra begeleiding nodig om te kunnen functioneren. Veel gedoe voor sommige werkgevers, een mooie uitdaging voor anderen. Een werkgever die bereid is te investeren in werknemers met een Indicatie banenafspraak krijgt daar in de praktijk vaak veel voor terug. Dan heb ik niet over de vanzelfsprekende ondersteuning vanuit de gemeente; de loonkostensubsidie, de no-risk polis en de jobcoach. Dat regelen wij sowieso voor jou.

 

Het bijzondere van een werknemer vanuit de wet Banenafspraak zit ‘m in iets heel anders. Ik heb het dan over de zichtbare en onzichtbare glimlach van deze werknemer. Vergis je niet; voordat de wet Banenafspraak werd geïntroduceerd, kwamen veel mensen met een lagere productiviteit nergens aan de bak. Niet op de werkvloer en niet op kantoor, simpelweg omdat dat niet rendabel was. Tegenwoordig is dat gelukkig anders en liggen er kansen voor iedereen.

Werknemers met een arbeidsbeperking die de kans krijgen om bij jou aan de slag te gaan, doen weer mee in de maatschappij. “Prettig weekend” krijgt weer betekenis. Onderschat niet wat dit betekent voor jouw nieuwe medewerker. En ook voor jouw bedrijf, je krijgt er een enorm gemotiveerde medewerker voor terug en dat is van onschatbare waarde. Ik wil jou als ondernemer uitdagen om eens kritisch naar je huidige vacatures te kijken. Zijn alle gevraagde eisen écht relevant voor die functie? Of kan je dingen wegsnijden zodat de functie ook geschikt is voor werknemers vanuit de wet Banenafspraak? Een mooie invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen.   

Meer weten? Neem contact op met Erwin voor extra informatie! 

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Generaties op het werk

  Hoe ga je slim om met generatieverschillen op de werkvloer? Wat is de kracht van verschillende generaties? Hoe ziet de arbeidsmarkt er op dit moment uit? En wat zijn de […]

  Lees meer

 • Talent staat centraal bij succesvolle Meet & Greet bij Brabantse Delta

  Op donderdag 26 oktober heeft een bijzondere Meet & Greet plaatsgevonden bij waterschap Brabantse Delta in Breda. Met hulp van het UWV en gemeente Breda (beide onderdeel van WSP West-Brabant) […]

  Lees meer

 • 2.300 klimaatbanen te vervullen in de industrie in West-Brabant

  Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie is in West-Brabant in zeven jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In het tweede kwartaal van […]

  Lees meer