Logo WSP West-Brabant
De 5 voordelen van jobcarving voor jouw organisatie - WSP West-Brabant

De 5 voordelen van jobcarving voor jouw organisatie

Jobcarving, misschien heb je deze term al eens voorbij zien komen? Bij jobcarving splits je een bestaande functie op, om zo een bredere doelgroep aan te spreken voor je vacature. Hierdoor zorg je als werkgever onder andere voor een efficiënte werkwijze en een duurzame bedrijfsvoering. Benieuwd welke voordelen jobcarving nog meer heeft? Wij zetten er vijf voor je op een rij.

Wat is jobcarving?

Bij jobcarving worden de verschillende taken van een baan – of verschillende banen – geanalyseerd en opnieuw samengevoegd tot een nieuwe baan. Hiermee maak je een functie geschikt voor een breder publiek. Zo hebben wij onlangs samen met Kober Kinderopvang de nieuwe functie groepshulp gecreëerd. Een groepshulp voert een aantal taken uit die normaalgesproken een pedagogische medewerker zou doen. Zoals het verrichten van licht huishoudelijk werk, het bewaken van de voorraad en het bieden van een helpende hand bij het begeleiden van kinderen tijdens het spelen.

1. Lagere kosten voor je personeel

Door functies in jouw organisatie op te splitsen in meerdere functies heb je minder gespecialiseerd personeel nodig. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om functies geschikt te maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Wanneer je ervoor kiest om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen heb je als bedrijf recht op verschillende financiële voordelen vanuit de overheid. Dit samen zorgt voor lagere personeelskosten binnen je bedrijf.

2. Meer ruimte voor vakmanschap

Met jobcarving kunnen jouw huidige – gespecialiseerde – werknemers zich volledig richten op hun hoofdwerkzaamheden. Zij hoeven zich namelijk niet meer bezig te houden met randzaken voor het uitvoeren van de functie. Dit leidt tot meer efficiëntie in de uitvoering en zet vakmanschap voorop!

3. Meer gemotiveerde werknemers

Doordat jouw gespecialiseerde werknemers dankzij jobcarving doen waar zij goed in zijn, vinden zij hun werk automatisch een stuk leuker. Dit verhoogt het werkplezier en het aantal gemotiveerde medewerkers. De werkdruk en het ziekteverzuim nemen hierdoor af.

4. Inclusief ondernemerschap

Met jobcarving laat jij als organisatie zien dat je betrokken bent bij de samenleving. Je creëert namelijk werkgelegenheid voor een groep mensen die vaak (on)bewust worden buitengesloten van de arbeidsmarkt. Dit maakt dat jij bijdraagt aan een betere maatschappij.

5. Draag bij aan de banenafspraak

Creëer jij door functies op te splitsen nieuwe banen voor mensen met een arbeidsbeperking? Dan draag jij bij aan de banenafspraak, onderdeel van de Participatiewet. De Participatiewet verplicht werkgevers om bij te dragen aan de gemaakte banenafspraak. De banenafspraak streeft naar 125.000 extra banen in 2026 voor mensen met een arbeidsbeperking. Hierbij gaat het om 100.000 extra banen in het bedrijfsleven en 25.000 extra banen binnen de overheid. Jobcarving is hiervoor een perfect middel.

Vrijblijvend adviesgesprek

Heb je hulp nodig met het inzetten van jobcarving binnen jouw organisatie? Onze werkgeversadviseurs staan graag voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

  • Koffietijd: Arbeidsrecht & Basisvaardigheden

    Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Het staat meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland in de weg om volwaardig mee te kunnen doen. Wat doe jij […]

    Lees meer

  • Podcast Werkwoord #5: Oplossen

    Hoe goed je ook je best doet, verstoorde arbeidsrelaties zijn niet altijd te vermijden. De vraag is dus niet zozeer hoe je arbeidsconflicten voorkómt, maar vooral hoe je ermee omgaat als je ermee te maken krijgt. Hoe zorg je ervoor dat de situatie niet escaleert en een onwerkbare situatie ontstaat?

    Lees meer

  • Arbeidsmarktprognose: 3.200 extra banen verwacht in West-Brabant

    Na een aantal turbulente jaren op de arbeidsmarkt stabiliseert de banengroei in West-Brabant in 2024 en 2025. In veel sectoren wordt de werkgelegenheid geremd door personeelstekorten. Er is veel werk […]

    Lees meer