Logo WSP West-Brabant

De voordelen van het STAP-budget voor werkgevers

Sinds 1 maart kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP-budget aanvragen. Met deze subsidie kunnen zij een opleiding, training of cursus volgen. Het STAP-budget is dus erg aantrekkelijk voor werk(zoek)enden. Maar wist je dat de invoering van het STAP-budget ook interessant is voor jou als werkgever? In dit artikel lees je de voordelen van het STAP-budget voor jouw organisatie.

Wat houdt het STAP-budget in?

Allereerst gaan we iets dieper in op het STAP-budget. Want wat is dit precies? Het STAP-budget staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Werkenden en werkzoekenden kunnen met deze subsidie een opleiding, training of cursus van maximaal €1.000,- volgen. Dit verhoogt de kans om een baan te behouden of om een nieuwe baan te vinden. Het STAP-budget is in de wereld geroepen zodat werknemers en werkzoekenden zelf de regie hebben over hun ontwikkeling en loopbaan.

Welke voordelen biedt het STAP-budget voor jou als werkgever?

Door je medewerkers te laten om– of bijscholen met het STAP-budget kunnen jouw werknemers hun vaardigheden en expertise uitbreiden. Zo blijft je team zich verder ontwikkelen en groeit de kennis binnen je organisatie. Hiermee maak je een professionaliseringsslag en verhoog je de productiviteit van gehele bedrijf. Kortom: genoeg positieve effecten voor jou als werkgever wanneer je jouw personeel laat bijscholen.

Maar het is niet alleen interessant om je medewerkers aan te sporen om zich verder te ontwikkelen. Het STAP-budget kan je namelijk ook helpen om nieuw personeel aan te trekken voor lastig vervulbare vacatures. Met behulp van een opleiding of scholing kun je zelf de ideale kandidaat voor jouw functies creëren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om als aanvulling op het STAP-budget je werknemers een extra opleidingsbudget aan te bieden. Op deze manier heb je jouw personeel meer te bieden wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit maakt dan weer dat werknemers langer bij je blijven of eerder voor jou kiezen als werkgever.

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget?

Goed om te weten: het aanvragen van het STAP-budget verloopt via de werknemer. Hij of zij schrijft zichzelf hiervoor in. Het is dus belangrijk dat je jouw medewerkers aanspoort om gebruik te maken van deze subsidie. Werknemers kunnen dit vervolgens aanvragen via de website van UWV. Dit kan één keer per jaar per persoon. Let op: de gewenste opleiding, training of cursus moet wel in het STAP-scholingsregister staan. Ga samen met je werknemer in gesprek over welke opleiding hij of zij wil gaan volgen.

Heb je advies nodig over het STAP-budget? Of over een ander personeelsvraagstuk? Neem contact op met ons op. Wij helpen je graag verder.

 • Podcast Werkwoord #4: Re-integreren

  Hoe ga je om met werknemers die lange tijd afwezig zijn door ziekte of overbelasting? Hoe voorkóm je dat ze in de ziekenboeg moeten plaatsnemen? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid? En wat is de rol van beleid rond re-integratie in dit hele verhaal?

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #3: Technologiseren

  Exoskeletten, artificial intelligence en augmented reality: de Engelse termen vliegen je om de oren als je je gaat verdiepen in nieuwe technologie. Is de inzet van dit soort nieuwe technologieën een realistische oplossing voor dreigende personeelstekorten? Kunnen ze helpen om meer mensen te laten meedoen op de arbeidsmarkt? En hoe haalbaar zijn al die technieken…

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #2: Verzilveren

  De arbeidsmarkt piept en kraakt, en als we niet uitkijken gaat steeds meer personeel dat ook doen. Fysiek belastend werk kan de inzetbaarheid van vooral oudere medewerkers flink beperken, terwijl mensen juist langer moeten doorwerken en iedereen zo hard nodig is op deze arbeidsmarkt. In deze tweede aflevering bespreken we duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

  Lees meer