Logo WSP West-Brabant

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK): Ontdek of jouw bedrijf in aanmerking komt

Het zal ook niet voor jou onopgemerkt zijn: de energieprijzen zijn torenhoog. En dat is niet alleen een lastige situatie voor veel huishoudens, óók bedrijven komen hierdoor in de problemen. Maar gelukkig biedt de overheid wat meer perspectief: er wordt hard gewerkt aan een regeling om organisaties tegemoet te komen. Ondernemingen met minder dan 250 medewerkers kunnen namelijk vanaf 2023 gebruik maken van de Tegemoetkoming Energiekosten.

Tijdelijke regeling voor mkb’ers

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is een tijdelijke regeling speciaal voor mkb’ers. Deze regeling loopt in de periode van 1 november 2022 t/m 31 december 2023. Wil je deze tegemoetkoming aanvragen? Dat kan naar verwachting – met terugwerkende kracht – in het tweede kwartaal van 2023. Dat komt omdat deze regeling nog wacht op goedkeuring van de Europese Commissie. Lukt het jouw organisatie niet om hierop te wachten? Om deze lastige periode te overbruggen is er voor kleine ondernemingen tijdelijk de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

Wanneer heb je recht op de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)?

Vanaf het tweede kwartaal van het nieuwe jaar verwacht het kabinet de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aan te bieden. Deze tegemoetkoming is er voor alle mkb’ers die minder dan 250 werknemers in dienst hebben én ingeschreven staan in het Nederlands KVK handelsregister. Een bijkomende eis is dat de energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen. Verder moet een bedrijf jaarlijks een hoger verbruik hebben dan 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit om aanspraak te maken op de tegemoetkoming. Het bedrag dat de overheid vergoedt is de helft van die kosten met een maximum van €160.000.

Eisen op een rij:

 • Mkb’ers met minder dan 250 werknemers en een jaaromzet minder dan €50 miljoen
 • Energiekosten bedragen minimaal 7% van omzet
 • Jaarlijks verbruik van bedrijf jaarlijks een hoger 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit

Meer weten over deze tegemoetkoming? Onze adviseurs denken graag met je mee. Plan een gratis adviesgesprek!

 • Podcast Werkwoord #4: Re-integreren

  Hoe ga je om met werknemers die lange tijd afwezig zijn door ziekte of overbelasting? Hoe voorkóm je dat ze in de ziekenboeg moeten plaatsnemen? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid? En wat is de rol van beleid rond re-integratie in dit hele verhaal?

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #3: Technologiseren

  Exoskeletten, artificial intelligence en augmented reality: de Engelse termen vliegen je om de oren als je je gaat verdiepen in nieuwe technologie. Is de inzet van dit soort nieuwe technologieën een realistische oplossing voor dreigende personeelstekorten? Kunnen ze helpen om meer mensen te laten meedoen op de arbeidsmarkt? En hoe haalbaar zijn al die technieken…

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #2: Verzilveren

  De arbeidsmarkt piept en kraakt, en als we niet uitkijken gaat steeds meer personeel dat ook doen. Fysiek belastend werk kan de inzetbaarheid van vooral oudere medewerkers flink beperken, terwijl mensen juist langer moeten doorwerken en iedereen zo hard nodig is op deze arbeidsmarkt. In deze tweede aflevering bespreken we duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

  Lees meer