Door de krapte op de arbeidsmarkt kan twee derde van de werkgevers de vacatures minder snel vervullen. Ook voor 2023 voorzien werkgevers problemen door de krapte op de arbeidsmarkt. Toch zegt slechts een kleine minderheid hierdoor eerder medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van UWV onder ruim 2.000 werkgevers.
Uit het onderzoek, uitgevoerd in het derde kwartaal van 2022, blijkt dat de krapte voor veel werkgevers voor praktische belemmeringen zorgt. Organisaties kampen met onvervulde vacatures en in sommige gevallen zelfs stagnerende groei of productieproblemen. Opvallend is dat slechts 35% van de werkgevers een oplossing ziet in personeel dat nog (deels) opgeleid moet worden op de werkvloer. Het aandeel werkgevers dat door de krapte eerder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt, is met 16% zelfs nog kleiner.
Deuren openzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
“Daar kunnen we samen wat aan doen”, zegt Marina Siebkes, rayonmanager UWV West-Brabant en Zeeland. “Werkgevers die in onze regio hun deuren openzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben daar namelijk vaak goede ervaringen mee.” Werkgevers kunnen bovendien ondersteuning krijgen van het regionale WerkgeversServicepunt, waarin UWV samenwerkt met gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven. Het WerkgeversServicepunt geeft advies over de mogelijkheden, maar helpt ook in de zoektocht naar en eventuele opleiding van kandidaten.
Zo organiseerde het Werkgeversservicepunt West-Brabant op 24 november een zogenaamde speedmeet bij Fruitful Office. Dat Bredase bedrijf bezorgt fruitmanden bij organisaties in Nederland en België, maar kampt met een tekort aan inpakkers en bezorgers. 15 werkzoekenden met diverse achtergronden meldden zich aan voor de speedmeet en maakten laagdrempelig kennis met het bedrijf. Inmiddels zijn meerdere vervolgafspraken en proefdagen ingepland.
Problemen verwacht in 2023 door stijgende energieprijzen
In het werkgeversonderzoek werd ook gevraagd naar verwachtingen voor het volgende jaar. Twee derde verwacht ook dan problemen door de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers voorzien eveneens problemen door stijgende grondstof- en brandstofprijzen, geopolitieke spanningen en tekorten aan grondstoffen.
“Wellicht gaat dat wat druk van de ketel halen als het om de krappe arbeidsmarkt gaat, zeker in energie-intensieve sectoren”, stelt Milou Audenaerd, UWV-arbeidsmarktadviseur voor West-Brabant en Zeeland. “Toch zal een eventuele recessie geen einde betekenen voor de krapte. Die is in een aantal sectoren structureel van aard, zoals in de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur. Dit komt vooral door het hoge aantal 60-plussers dat in deze sectoren werkzaam is, en binnen een aantal jaren met pensioen gaat. Mensen die onverhoopt zonder werk komen te zitten, kunnen in deze sectoren altijd aan de slag, eventueel met hulp van UWV bij om- en bijscholing.”