Logo WSP West-Brabant

Kansen op de arbeidsmarkt: Speaksee-pilot van start!

Op 16 november is de West-Brabantse Technohub van start gegaan met de pilot Speaksee. Speaksee is een vorm van inclusieve technologiewaarbij spraak wordt omgezet in tekst. Deze oplossing biedt (nieuwe) kansen op de arbeidsmarkt voor slechthorende en/of doven. Het aankomende half jaar testen verschillende West-Brabantse deelnemers van deze pilot het systeem in de werkomgeving.

Hoe werkt Speaksee?

Voor mensen die slechthorend of doof zijn is het vaak lastig om actief deel te nemen aan groepsgesprekken in de werkomgeving. Speaksee biedt hiervoor een oplossing: de Speaksee microfoons vangen de stemgeluiden in een (groeps)gesprek op en zetten deze om naar tekst. Ook wanneer er sprake is van (storend) achtergrondgeluid. De teksten worden in verschillende kleuren weergegeven, precies afgestemd op de wensen van de gebruiker. Bekijk in deze video hoe dat precies werkt.

Werkgeversadviseur Marleen licht toe: “Met behulp van deze technologie is het voor dove of slechthorende medewerkersmogelijk om beter deel te nemen in groepsgesprekken tijdens vergaderingen of ‘gewoon’ tijdens de lunch. Bovendien mogen deelnemers het systeem ook thuis gebruiken, bijvoorbeeld op een verjaardag. De verwachtingen van deze nieuwe technologie zijn dan ook hoog. We zijn trots dat West-Brabant deelneemt aan het onderzoek om te kijken of het daadwerkelijk werkt in de praktijk.”

Gevarieerde groep van deelnemers & werkgevers

De komende periode start een groep van deelnemers met de pilot bij uiteenlopende werkgevers in West-Brabant. Van schilder tot vrachtwagenchauffeur en van groenmedewerker tot WOZ-medewerker. Werkgeversadviseur Bert: “Zo toetsen we het systeem in verschillende soorten werkomgevingen. Dat levert ons hopelijk waardevolle inzichten op voor de toekomst.” Zowel de werkgever als de deelnemer neemt deel aan een onderzoek over de werkbaarheid van het systeem. Bovendien worden er (mogelijk) werkbezoeken gepland, waarbij het gebruik van de technologie geobserveerd wordt. De uitkomsten worden landelijk gedeeld met het Ministerie van SZW, UWV en het Athena Instituut van de Vrije Universiteit van Amsterdam. 

Over de West-Brabantse Technohub

Met de SpeakSee-pilot is de West-Brabanste Technohub officieel van start gegaan. Deze hub is een initiatief van WSP West-Brabant en toegankelijk voor de gehele arbeidsmarktregio. Deze pilot wordt mede mogelijk gemaakt door de Coalitie van Technologie en Inclusie. Meer weten over de pilot? Of benieuwd naar andere vormen van inclusieve technologie? Neem contact op met Bert of Marleen via wsp@midzuid.nl.

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Generaties op het werk

  Hoe ga je slim om met generatieverschillen op de werkvloer? Wat is de kracht van verschillende generaties? Hoe ziet de arbeidsmarkt er op dit moment uit? En wat zijn de […]

  Lees meer

 • Talent staat centraal bij succesvolle Meet & Greet bij Brabantse Delta

  Op donderdag 26 oktober heeft een bijzondere Meet & Greet plaatsgevonden bij waterschap Brabantse Delta in Breda. Met hulp van het UWV en gemeente Breda (beide onderdeel van WSP West-Brabant) […]

  Lees meer

 • 2.300 klimaatbanen te vervullen in de industrie in West-Brabant

  Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie is in West-Brabant in zeven jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In het tweede kwartaal van […]

  Lees meer