Logo WSP West-Brabant
Van werk naar werk in crisistijd - WSP West Brabant

Van werk naar werk in crisistijd

Als podiumbouwer in de evenementenbranche heeft Ivo van den Berg meegewerkt aan vele staalconstructies op grote festivals. Hij stond op het punt aan de slag te gaan voor het Eurovisie Songfestival, toen de coronacrisis toesloeg. Zijn werkagenda was van de één op de andere dag leeg. Maar niet voor lang! Met hulp van het WSP West-Brabant Mobiliteitscentrum lieten Ivo en vijf andere podiumbouwers zich omscholen tot erkend steigerbouwer. Het felbegeerde certificaat is sinds zaterdag in the pocket. “We kunnen weer doen wat we het liefste doen”, lacht hij. “Aan de slag!”

Het WSP West-Brabant Mobiliteitscentrum heeft als doel om werkgevers te verbinden en werknemers zo goed mogelijk van werk naar werk te begeleiden. Dat is van groot belang in deze turbulente tijd waarin sommige organisaties veel minder werk hebben en andere bedrijven juist staan te springen om extra personeel. Het Mobiliteitscentrum zorgt er – zowel tijdens de coronacrisis als daarna – voor dat zoveel mogelijk mensen in West-Brabant hun werk en inkomen behouden en organisaties optimaal blijven presteren.

Op zoek naar wat wél kan

“Deze crisis is voor onze branche een ongekende tegenslag”, stelt Ivo. “Maar met zelfmedelijden schiet je niets op. Ik wist één ding zeker: ik wíl werken en ik ga op zoek naar wat wél kan.” Via de gemeente werd Ivo geattendeerd op het WSP West-Brabant Mobiliteitscentrum en zo kwam hij in contact met WSP-adviseur Angelique Reehorst om de stap van podiumbouwer naar steigerbouwer te bespreken. 

“Om als monteur steigerbouw te mogen werken, hadden Ivo en de andere podiumbouwers een persoonsgebonden certificaat nodig”, legt Angelique uit. “De benodigde omscholing en cursus heb ik voor hen georganiseerd, maar de credits voor het succes liggen echt bij henzelf. Deze staalbazen hebben gemotiveerd en enthousiast hun kans van werk naar werk verzilverd en dat is precies waarvoor het WSP West-Brabant Mobiliteitscentrum staat.”  

De motivatie en het enthousiasme van de groep viel ook trainer Ton Maasakkers van Bouwradius Training & Advies direct op. “Hoewel de werkzaamheden van podium- en steigerbouw voor een groot deel overeenkomen, zijn er altijd zaken die je vakmanschap kunnen verbreden of verrijken”, geeft hij aan. “In deze jongens herkende ik – ondanks al hun bestaande kennis en kunde – de wil om te leren. Ze waren oprecht geïnteresseerd, stelden vragen en kozen ervoor om zelf te oefenen op de zaterdag dat ik er niet bij kon zijn. Ik vind dat bijzonder.” 

Schouders eronder

Bennie Philipse, directeur bij EDS Steigerbouw, biedt de groep de kans weer snel aan het werk te gaan. Volgens hem is dit een perfect voorbeeld voor werkgevers die ook zoeken naar extra personeel. “Het laat zien dat mensen – met wat kleine aanpassingen – werk kunnen blijven doen dat aansluit bij hun passie en talent, maar dan in een andere branche”, zegt hij. “In plaats van werkloos thuis te zitten, staat hier nu een groep gecertificeerde monteurs klaar met een positieve instelling, de wil om de schouders eronder te zetten en klussen met ons op te pakken. Wat wil je als werkgever nog meer?”

Ivo staat inmiddels klaar om mee te werken aan steigerbouw bij een brug over de Maas. “Dat is toch fantastisch?”, vindt hij. “Hoe de toekomst ook loopt, we hebben sowieso profijt van alles wat we nu hebben bijgeleerd. De inzet van het WSP West-Brabant Mobiliteitscentrum – als schakel tussen werkzoekenden en werkgevers – is voor ons onbetaalbaar geweest om hier te komen.”

 • Podcast Werkwoord #4: Re-integreren

  Hoe ga je om met werknemers die lange tijd afwezig zijn door ziekte of overbelasting? Hoe voorkóm je dat ze in de ziekenboeg moeten plaatsnemen? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid? En wat is de rol van beleid rond re-integratie in dit hele verhaal?

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #3: Technologiseren

  Exoskeletten, artificial intelligence en augmented reality: de Engelse termen vliegen je om de oren als je je gaat verdiepen in nieuwe technologie. Is de inzet van dit soort nieuwe technologieën een realistische oplossing voor dreigende personeelstekorten? Kunnen ze helpen om meer mensen te laten meedoen op de arbeidsmarkt? En hoe haalbaar zijn al die technieken…

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #2: Verzilveren

  De arbeidsmarkt piept en kraakt, en als we niet uitkijken gaat steeds meer personeel dat ook doen. Fysiek belastend werk kan de inzetbaarheid van vooral oudere medewerkers flink beperken, terwijl mensen juist langer moeten doorwerken en iedereen zo hard nodig is op deze arbeidsmarkt. In deze tweede aflevering bespreken we duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

  Lees meer