Logo WSP West-Brabant
Betaalde baan geeft gevoel van eigenwaarde - WSP West-Brabant

Betaalde baan geeft gevoel van eigenwaarde

UWV gelooft dat er voor iedereen een kans is op de arbeidsmarkt. Ook voor mensen met een (arbeids)beperking of mensen die om welke reden dan ook langere tijd thuis zitten zonder werk. Om dat te bereiken zijn werkgevers met lef nodig die kansen durven te creëren. Maas Kip en Kalkoen* in Raamsdonksveer is zo’n werkgever.

Het laatste wat de compagnons Teus de Jong en Eijmert Remmers zullen doen is zichzelf op de borst slaan. Sterker nog, sociaal werkgeverschap is voor hen de normaalste zaak van de wereld. Ze voelen het bijna als een verplichting naar de maatschappij om binnen hun personeelsbeleid de menselijke maat toe te passen. “Het is heel belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee kunnen draaien in een commercieel bedrijf als het onze.” vat Remmers de bedrijfsfilosofie samen. “Een gewone betaalde baan geeft een gevoel van eigenwaarde.”

Waardering

Ook al namen De Jong en Remmers pas een jaar geleden het bedrijf over, op de werkvloer ademt de groothandel nu al een sfeer van onderling respect uit. Van hoog tot laag. Teus de Jong mag dan ‘de baas’ zijn, zo stelt hij zich bepaald niet op. Zijn overtuiging: “Je moet je werknemers behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Ik vergelijk ons bedrijf graag met een voetbalteam. De één staat in de spits, de ander is middenvelder en er zitten ook nog een paar mensen op de bank. Als er een speler ontbreekt dan wordt die gemist. We moeten samen de wedstrijd winnen.” Die instelling blijkt ook uit de woorden van Eijmert Remmers: “Als je een werkomgeving creëert waarin mensen zich gewaardeerd voelen haal je het beste in ze naar boven. Je ziet ze groeien en als volwaardige krachten meedraaien in je bedrijf. Die investering krijg je dus dubbel en dwars terug.” 

Warm bad in de koelcel

De temperatuur in de koelcellen waar het gevogelte wordt verpakt ligt maar net boven het vriespunt. Toch voelt Maas Kip en Kalkoen voor het personeel als een warm bad. Niet in de laatste plaats door de moederlijke inzet van ‘de twee Jeannetten’ die namens de directie een oogje in het zeil houden. Ze zijn vertrouwenspersonen en staan met raad en daad klaar voor collega’s die wat extra ondersteuning nodig hebben. “Je merkt een hoop onzekerheid,” legt Jeannette Kerremans uit. “Ik probeer mensen dan zo rustig mogelijk te begeleiden. Doen ze het een keer fout. Geeft niks. Ze leren het vanzelf en dan komt het allemaal goed.”

Lastige vacatures opvullen

Sociaal werkgeverschap is in feite een win-win situatie. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de kans op een betaalde baan. Dat is mooi en sociaal. Maar tegelijkertijd biedt deze constructie ondernemers de mogelijkheid om lastige vacatures op te vullen. Vooral productiepersoneel en vrachtwagenchauffeurs zijn moeilijk te vinden. De poeliersgroothandel krijgt daarin ondersteuning van het WerkgeversServicepunt (WSP) West-Brabant, waar UWV deel van uitmaakt.

Ondersteuning WerkgeversServicepunt

Via het WerkgeversServicepunt komt Maas Kip en Kalkoen in contact met kandidaten uit de Participatiewet of uit de WIA, WW of Wajong. Het bedrijf is ook niet vies van de subsidieregelingen die erbij horen. Dat steekt de directeur niet onder stoelen of banken: “Laten we eerlijk zijn. Het vangnet van UWV is fijn. Maar de meerwaarde van de samenwerking zit ‘m toch vooral in de deskundige bemiddeling. In ons geval door Adviseur Werkgeversdiensten Anushka Rutten. We zijn heel blij met haar. Ik voel totaal geen drempel om te bellen als ik vragen heb.”

Pluim voor WSP

Teus de Jong haalt het voorbeeld aan van een werknemer met een verslaving die keer op keer in de fout ging. Hij kwam te laat of verscheen helemaal niet op het werk. Zelfs binnen het sociale bedrijf dat Maas Kip en Kalkoen is, had hij het nooit gered als WSP niet voor een oplossing had gezorgd. Het geduld dreigde op te raken. Anushka Rutten schakelde maatschappelijk werk in waardoor de betreffende werknemer zichzelf weer op de rails kreeg. En terug mocht komen in Raamsdonksveer. Teus de Jong: “Eind goed, al goed dus. Maar zonder Anushka hadden we hem nooit kunnen helpen.”

Prima werkgever

De afgelopen jaren hebben meerdere mensen via UWV/WSP hun plekje gevonden bij Maas Kip en Kalkoen. Floortje bijvoorbeeld die uit het doelgroepenregister via (leer)werkbedrijf MidZuid binnenkwam. Een jong meisje van 21 dat zich in no time thuis voelde met dank aan ‘de twee Jeannetten’. Turkse Mehmet keek eerst de kat uit de boom maar heeft nu geen schroom meer om bij zijn bazen binnen te stappen. En dan hebben we Remco nog niet genoemd, die door ernstige rugproblemen zijn baan kwijtraakte. Na acht jaar ziektewet wilden ze hem naar eigen zeggen ‘nergens meer hebben’. Tot UWV hem in contact bracht met Maas. Nu doet Remco al ruim 2 jaar met plezier en naar volle tevredenheid inpakwerk bij de poeliersgroothandel: “Een prima werkgever die er rekening mee houdt als ik iets niet kan vanwege mijn hernia. Op een schaal van 1 tot 10 geef ik een 9,5.”

Geen afvoerputje van de maatschappij

Tot slot wil Teus de Jong benadrukken dat ze bij Maas Kip en Kalkoen absoluut geen ‘softies’ zijn: “We zijn geen afvoerputje van de maatschappij waar iedereen zomaar kan aankloppen. We geven mensen kansen. Maar die moeten ze dan wel pakken. We bieden een werkplek plus salaris. Vervolgens moeten mensen laten zien dat ze dat ook verdienen.” Dat gaat soms zo ver dat het bedrijf tegen het advies van UWV in toch mensen in dienst neemt. Zo is de kersverse vrachtwagenchauffeur Rendyl volledig afgekeurd. Hij heeft geen arbeidsvermogen en het bedrijf krijgt dus ook geen subsidie voor hem: “Maar die man wil wèl werken. Dat vind ik bewonderenswaardig en dat wil ik belonen. Het zou geweldig zijn als hij het ook waarmaakt.”


* Poeliersgroothandel Maas Kip en Kalkoen produceert en verpakt hoogwaardige pluimveeproducten voor de retailers, cateraars, slagers en de voedselindustrie.

  • Speedmeet Banenafspraak in Breda: “De kracht van de kandidaat als uitgangspunt”

    Bij de Speedmeet Banenafspraak die op 21 november door WSP West-Brabant werd georganiseerd bij Satelliet Meubelen in Breda, draaide het om informele ontmoetingen.

    Lees meer

  • Podcast Werkwoord #6: Organiseren

    Stel, je bent eruit. Je weet dat de arbeidsmarkt krap blijft, je vindt dat ongezien talent een eerlijke kans verdient en je ziet de mogelijkheden: je wil je organisatie inclusiever gaan maken. Waar begin je dan? Hoe neem je de rest van de organisatie mee? En wie kan je helpen?

    Lees meer

  • Koffietijd: Arbeidsrecht & Effectief vacatures schrijven

    In de editie van Koffietijd van 8 oktober 2024 nemen we je mee in de wereld van vacatureteksten. Hoe schrijf je nu een vacaturetekst die recht doet aan jouw bedrijf, […]

    Lees meer