Logo WSP West-Brabant

Een betere match met het skillspaspoort

We leven én werken anders dan 20 jaar geleden. De wereld vraagt momenteel om andere vaardigheden. Daarom is het tijd om het traditionele cv te vervangen door een nieuw soort cv te introduceren: het skillspaspoort. Maar wat houdt zo’n skillspaspoort nou precies in? Welke voordelen levert het op? En is een skillspaspoort een oplossing voor bredere problemen als personeelstekorten? In dit blog geven we antwoord op deze – en meer – vragen over een skillspaspoort.

Wat is een skillspaspoort?

Waar de meesten sollicitanten over hun opleidingen en ervaringen spreken op hun CV, is een skillspaspoort gericht op de competenties en motivaties van potentiële medewerkers. Potentiële medewerkers zonder opleiding of ervaring kunnen immers net zo goed – of in sommige gevallen zelfs beter – bij jouw bedrijf passen. Een skillspaspoort noemen we dan ook (digitaal) instrument waarmee ‘reizen over de arbeidsmarkt’ wordt gefaciliteerd. Een skillspaspoort is gericht op wat mensen kunnen in plaats van wat mensen weten. Hierdoor realiseert een skillspaspoort doorgaand een betere match op de arbeidsmarkt.

De voordelen van een skillspaspoort

Naast dat onderwijsexperts een skillspaspoort een goede aanvulling op diploma’s vinden, draagt dit document ook bij aan duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Waarom? Omdat je er als werkgever sneller achter komt wat een sollicitant kan én wat de drijfveer van de persoon is om te solliciteren. Een skillspaspoort geeft een vollediger en actueler beeld van een sollicitant. Hierdoor of je doorgaand minder gesprekken te voeren, je ziet namelijk eerder of een persoon een match is of niet.

Is een skillspaspoort de oplossing voor de huidige arbeidskrapte?

Het is een stap in de goede richting, maar zeker niet dé oplossing voor de huidige personeelstekorten. Echter draagt een skillspaspoort wel bij aan het creëren van een meer inclusieve arbeidsmarkt. Deze manier van solliciteren biedt kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt, wat dan weer bijdraagt aan het verminderen van personeelstekorten.

Ben je benieuwd naar meer ontwikkelingen over dit onderwerp? We houden je graag op de hoogte. Houd onze blogs in de gaten voor het laatste nieuws. Neem voor vragen contact op met één van onze medewerkers, we helpen je graag. 

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Generaties op het werk

  Hoe ga je slim om met generatieverschillen op de werkvloer? Wat is de kracht van verschillende generaties? Hoe ziet de arbeidsmarkt er op dit moment uit? En wat zijn de […]

  Lees meer

 • Talent staat centraal bij succesvolle Meet & Greet bij Brabantse Delta

  Op donderdag 26 oktober heeft een bijzondere Meet & Greet plaatsgevonden bij waterschap Brabantse Delta in Breda. Met hulp van het UWV en gemeente Breda (beide onderdeel van WSP West-Brabant) […]

  Lees meer

 • 2.300 klimaatbanen te vervullen in de industrie in West-Brabant

  Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie is in West-Brabant in zeven jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In het tweede kwartaal van […]

  Lees meer