Logo WSP West-Brabant
Certificaat Zorgkracht voor 22 Kober-groepshulpen - WSP West-Brabant

Certificaat Zorgkracht voor 22 Kober-groepshulpen

Op vrijdag 10 juni 2022 hebben de eerste 22 groepshulpen van Kober kinderopvang het certificaat Zorgkracht ontvangen bij onderwijsinstelling Curio in Breda. De groepshulpen startten afgelopen jaar bij Kober en volgden zes trainingen. Nu zetten zij hun werk als groepshulp voort mét de benodigde kennis op zak. Samen met alle partners vierden wij dit bijzondere moment met de geslaagden.

In januari 2022 startte Kober de zoektocht naar 80 groepshulpen. Samen met Gemeente Breda, Werkcentrum Brabantse Wal, Werkplein Hart van West-Brabant en UWV – die samen ondergebracht zijn in WerkgeversServicepunt West-Brabant – creëerde Kober kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na de sollicitatie-speeddates startten 64 groepshulpen op diverse locaties van Kober.

De kracht van de groepshulp

Een groepshulp ondersteunt de pedagogisch medewerkers. Denk daarbij aan het verrichten van licht huishoudelijk werk, het bewaken van de voorraad en het bieden van een helpende hand bij het begeleiden van kinderen tijdens het spelen. Marit Kersten, werkgeversadviseur bij Gemeente Breda is blij met deze nieuwe functie. “Het is een mooi voorbeeld van functiedifferentiatie”, stelt ze. “De pedagogisch medewerker voerde deze taken eerst alleen uit. Nu de werkdruk zo hoog is, neemt een groepshulp deze taken over. Zo wordt de werkdruk op de werkvloer verlaagd en bieden we arbeidskansen voor mensen die ze anders niet hadden gekregen.”

Trainingen en evaluatiemomenten 

De 22 groepshulpen die via de samenwerking met Gemeente Breda zijn aangenomen, volgden de training Zorgkracht bij Curio. De eerste drie trainingsbijeenkomsten vonden plaats voorafgaand aan de start bij Kober. Tijdens hun eerste maanden als groepshulp volgden de nieuwe medewerkers de laatste drie sessies. “Zorgkracht is ontworpen om werknemers een betere basis te geven voor en tijdens hun werk in de zorg”, vertelt Kersten. “Speciaal voor het traject met Kober is tijdens deze Zorgkracht de focus verlegd naar wat men tegenkomt in de kinderopvang. De groepshulpen volgden voorafgaand aan hun start bij Kober lessen. Tijdens hun eerste werkmaanden waren dit terugkomdagen waarop zij hun ervaringen met elkaar en ervaren docenten deelden en tips uitwisselden.”

En dat werpt zijn vruchten af bij Kober. Arthur Faessen, Manager HR bij Kober, ontvangt positieve reacties van medewerkers. “Het is nog wel wennen binnen de organisatie”, legt Faessen uit. “Het is een nieuwe functie en er is ineens een extra persoon ter ondersteuning van de pedagogisch medewerkers op de groep, maar daar vinden we samen onze weg in. De ondersteuning van de groepshulpen wordt zeer gewaardeerd door de collega’s, ze bieden een extra hand waar dat nodig is.”

Doorstromen naar een vervolgopleiding

Faessen vertelt dat een aantal groepshulpen doorstroomt naar de BBL-opleiding tot pedagogisch medewerker bij Curio. “Het is natuurlijk fantastisch dat mensen doorgroeien in onze organisatie en zich blijven ontwikkelen. Het was een wens die wij vooraf al hadden uitgesproken. Dat dit nu ook mogelijk blijkt, is de kers op de taart.”

 • Podcast Werkwoord #4: Re-integreren

  Hoe ga je om met werknemers die lange tijd afwezig zijn door ziekte of overbelasting? Hoe voorkóm je dat ze in de ziekenboeg moeten plaatsnemen? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid? En wat is de rol van beleid rond re-integratie in dit hele verhaal?

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #3: Technologiseren

  Exoskeletten, artificial intelligence en augmented reality: de Engelse termen vliegen je om de oren als je je gaat verdiepen in nieuwe technologie. Is de inzet van dit soort nieuwe technologieën een realistische oplossing voor dreigende personeelstekorten? Kunnen ze helpen om meer mensen te laten meedoen op de arbeidsmarkt? En hoe haalbaar zijn al die technieken…

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #2: Verzilveren

  De arbeidsmarkt piept en kraakt, en als we niet uitkijken gaat steeds meer personeel dat ook doen. Fysiek belastend werk kan de inzetbaarheid van vooral oudere medewerkers flink beperken, terwijl mensen juist langer moeten doorwerken en iedereen zo hard nodig is op deze arbeidsmarkt. In deze tweede aflevering bespreken we duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

  Lees meer