Logo WSP West-Brabant
Behoud jouw medewerkers met duurzame inzetbaarheid - WSP West-Brabant

Behoud jouw medewerkers met duurzame inzetbaarheid

Jouw werknemers vitaal, gelukkig en bekwaam tot hun pensioen aan het werk houden? Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de snelheid waarin technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zich voordoen lijkt dat haast onmogelijk. De oplossing? Duurzame inzetbaarheid! Met duurzame inzetbaarheid draag jij als werkgever namelijk bij aan gezond en veilig werken. Benieuwd hoe je dit toepast in jouw organisatie? Je leest het in dit artikel.

Gelukkig, gezond en bekwaam tot aan het pensioen

Het doel van duurzame inzetbaarheid is om de gehele beroepsbevolking tot hun pensioen bekwaam, gezond en vooral gelukkig aan het werk te houden. Arbeidsomstandigheden, vitaliteit en een leven lang leren staan hierbij centraal. Duurzame inzetbaarheid heeft daarbij niet alleen betrekking op werknemers en werkgever, maar ook op werkzoekenden. Zet je je als werkgever in op duurzame inzetbaarheid? Dan draag je bij aan een duurzame toekomst voor de gehele beroepsbevolking.

De noodzaak van duurzame inzetbaarheid

De samenleving verandert. Er verdwijnen banen, maar er kom ook weer nieuwe banen bij. Deze veranderingen vragen om nieuwe kennis en vaardigheden van jouw medewerkers. Ook huidige thema’s als krapte en vergrijzing vragen om aanpassingen op de arbeidsmarkt. Door als werkgever een positieve leercultuur te creëren en te zorgen voor fijne arbeidsomstandigheden geef je werknemers handvatten om op een prettige manier tot hun pensioen aan het werk te blijven.

Een duurzaam inzetbaarheidsbeleid

Wil je je als werkgever richten op duurzame inzetbaarheid? Stel dan een duurzaam inzetbaarheidsbeleid op. Hierin waarborg je gezond en veilig werken. In een duurzaam inzetbaarheidsbeleid komen zaken als interne en externe ontwikkelingen, ontwikkeling en innovatie en communicatie aan bod. Denk hierbij aan bijscholing en cursussen, vitaliteitsprogramma’s en verlofregelingen. Aandachtspunten in het beleid verschillen per sector. Bij duurzame inzetbaarheid in de bouw ligt de focus vooral op veilig werken en fysieke belasting terwijl in technische sectoren het vooral gaat om het bijspijkeren van kennis. 

Voordelen voor de hele maatschappij

Een gericht beleid voeren op duurzame inzetbaarheid kent veel voordelen. Door rekening te houden met wensen en omstandigheden van werknemers zorg je ervoor dat ze gezonder, productiever en gelukkiger hun werk kunnen uitvoeren. Het gevolg hiervan is een gezonde en wendbare organisatie met een hoog kennisniveau en minder verloop. Bovendien heeft het een positief effect op de maatschappij. Zo ontstaan er minder tekorten op de arbeidsmarkt, meer economische groei én een gezondere samenleving.

Wil je meer weten over het toepassen van duurzame inzetbaarheid in jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag met al je vragen rondom duurzame inzetbaarheid.

  • Werkgeversevent: Werken met internationaal talent en effectief omgaan met cultuurverschillen op de werkvloer…Spieken mag!

    Het tekort aan personeel loopt op en de juiste kandidaten vinden wordt steeds lastiger. Veel bedrijven kijken daarom naar internationaal talent. Maar hoe pak je dit aan?

    Lees meer

  • Succesvolle meet&greet politie West-Brabant/Zeeland: “Talent in aanraking met de politie!”

    ‘Voor elk talent is er politiewerk.’ Dat was de belangrijkste boodschap tijdens de meet&greet met de politie op 28 januari in Tilburg. Op het politiebureau aan de Ringbaan West kwamen ruim 50 werkzoekenden af op de uitnodiging.

    Lees meer

  • Speedmeet Banenafspraak in Breda: “De kracht van de kandidaat als uitgangspunt”

    Bij de Speedmeet Banenafspraak die op 21 november door WSP West-Brabant werd georganiseerd bij Satelliet Meubelen in Breda, draaide het om informele ontmoetingen.

    Lees meer