Logo WSP West-Brabant

Meer WW-uitkeringen verwacht in West-Brabant

De krapte op de West-Brabantse arbeidsmarkt is over zijn absolute piek heen. De economie kwam afgelopen jaar in een milde recessie terecht, het aantal vacatures daalde licht, en de dalende trend in het aantal WW-uitkeringen werd doorbroken. Het aantal WW-uitkeringen zal in Nederland in 2024 met zo’n 12% verder stijgen, verwacht UWV. Zelfs in de ICT, de krapste beroepsgroep in onze arbeidsmarktregio, is een afzwakking van de spanning zichtbaar. Toch is de krapte allesbehalve voorbij.

“Met deze ontwikkeling krijgt de gespannen arbeidsmarkt weer een beetje ruimte”, stelt Milou Audenaerd, arbeidsmarktexpert bij UWV. “Maar de arbeidsmarkt reageert tot nu toe minder sterk op de economische krimp dan bijvoorbeeld in 2008-2009. Het aantal vacatures blijft nu veel hoger in relatie tot het aantal werklozen dan tijdens de vorige recessie. Dat laat nog maar eens zien hoe bijzonder de huidige krapte eigenlijk is.” De vraag naar personeel blijft groot, bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg en de techniek. Brabanders die werkloos raken, kunnen daardoor ook in 2024 in veel gevallen snel weer aan de slag, eventueel in een van deze sectoren. Zo kunnen werkzoekenden in West-Brabant via zij-instroomtrajecten bijvoorbeeld omgeschoold worden tot kraamhulp, slimme meter monteur of monteur revalidatiehulpmiddelen, met behoud van uitkering.

Meer weten over de mogelijkheden van zij-instroom?
Beluister aflevering 1 van de podcast Werkwoord over het aanboren van nieuw talent
Arbeidsmarktspanning zwakt af

UWV verwacht dat het aantal ontstane vacatures in 2024 landelijk met 2% zal afnemen, terwijl het aantal WW-uitkeringen met ongeveer 12% zal stijgen. Als dat laatste percentage ook van toepassing blijkt op West-Brabant, dan zou dit neerkomen op zo’n 7.300 WW-uitkeringen eind dit jaar, tegenover 6.500 uitkeringen in december 2023. Een deel van de verklaring voor een toename is te vinden in het gestegen aantal faillissementen. Audenaerd: “Langzaamaan zien we nu ook in West-Brabant de naweeën van de coronapandemie. Bedrijven die mogelijk niet levensvatbaar waren, zijn met overheidssteun overeind gebleven. Zij gaan nu alsnog failliet en dat heeft gevolgen voor het aantal ontslagen en WW-uitkeringen. De spanning neemt dus af, maar omdat we uit een tijd van uitzonderlijke krapte komen, is die nog niet zomaar voorbij.”

Opvallende ontwikkeling ICT

Zelfs in de ICT, de krapste beroepsgroep in onze provincie, is de afzwakkende spanning zichtbaar. Sterker nog, het aantal WW-uitkeringen groeit in de ICT sneller dan gemiddeld. In de laatste 12 maanden steeg het totaal aantal WW-uitkeringen in onze arbeidsmarktregio met 7,7%, terwijl er vanuit ICT-beroepen 45% meer WW-uitkeringen kwamen. Dat komt voor een belangrijk deel doordat de ICT gevoelig is voor economische schommelingen. Audenaerd: “In economisch mindere tijden stromen er daardoor ook meer ICT’ers in de WW. Ook zijn ICT’ers soms werkzaam in ondersteunende ICT-rollen. In een afzwakkende economie besteden bedrijven dit soort diensten eerder uit. Daarbij komt dat de procentuele stijging misschien indrukwekkend is, maar het absolute aantal WW-uitkeringen voor mensen met een ICT-achtergrond ligt met 135 nog altijd bijzonder laag.” Door de grote vraag naar personeel verlaten ICT’ers de WW relatief snel, en ook eerder dan in voorgaande jaren.

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Basisvaardigheden

  Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Het staat meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland in de weg om volwaardig mee te kunnen doen. Wat doe jij […]

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #5: Oplossen

  Hoe goed je ook je best doet, verstoorde arbeidsrelaties zijn niet altijd te vermijden. De vraag is dus niet zozeer hoe je arbeidsconflicten voorkómt, maar vooral hoe je ermee omgaat als je ermee te maken krijgt. Hoe zorg je ervoor dat de situatie niet escaleert en een onwerkbare situatie ontstaat?

  Lees meer

 • Arbeidsmarktprognose: 3.200 extra banen verwacht in West-Brabant

  Na een aantal turbulente jaren op de arbeidsmarkt stabiliseert de banengroei in West-Brabant in 2024 en 2025. In veel sectoren wordt de werkgelegenheid geremd door personeelstekorten. Er is veel werk […]

  Lees meer