Logo WSP West-Brabant
Logistiek Toegangsbewijs biedt praktische oplossing voor het tekort aan personeel in West-Brabant - WSP West Brabant

Logistiek Toegangsbewijs biedt praktische oplossing voor het tekort aan personeel in West-Brabant

Een beetje zenuwachtig lopen de elf heren achter elkaar aan naar de zaal op de begane grond van het stadskantoor. Allemaal hebben ze hun logistieke opleiding met succes afgerond. Vandaag krijgen ze hun certificaat uitgereikt dat Logistiek Toegangsbewijs heet. Niet heel feestelijk, want het moet natuurlijk allemaal coronaproof. Maar ondanks dat zijn ze beretrots. En terecht. Want deze elf komen uit een niet bepaald makkelijke positie. De een heeft geen diploma’s of totaal geen werkervaring terwijl de ander uit een ander land komt. Niet ideaal bij sollicitaties. Toch willen ze maar wat graag aan het werk. Speciaal voor hen is er het Logistiek Toegangsbewijs. In zes weken tijd worden de kandidaten klaargestoomd voor een baan in de logistiek. Zie het als een stoomcursus waarmee ze meteen de juiste papieren behalen om aan de slag te gaan. Het moet een oplossing bieden voor de grote tekorten aan logistiek personeel en tegelijk meer mensen aan het werk brengen in West-Brabant. Dat verloopt met succes!

Michael Ras (29): “Ik raakte mijn baan kwijt door corona. Daarna dacht ik snel weer aan het werk te kunnen gaan en schreef ik weet niet hoeveel sollicitatiebrieven. Maar ik werd telkens afgewezen of niet eens uitgenodigd. Dat kwam omdat ik niet de juiste papieren had. En toen liep ik helemaal vast. Want die rekeningen voor mijn huis bleven natuurlijk oplopen. Er zat niets anders op dan aankloppen bij de gemeente voor een uitkering. Toen was daar Wim. Hij vertelde me over het Logistiek Toegangsbewijs. En dat ik daaraan mee kon doen als ik dat wilde. Het is een opleidingstraject van zes weken waar je gratis aan mee mag doen, met behoud van je uitkering. Bij het LOC (Logistiek Opleidingscentrum, red.) leer je er om met een heftruck te rijden en andere logistieke vaardigheden. Die kans heb ik natuurlijk gepakt en nu – serieus nog geen drie maanden later – heb ik gewoon een baan. Als je eenmaal de juiste papieren hebt, dan gaat dat zoveel makkelijker. En het voelt ook wel lekker nu ik dat certificaat heb. Het geeft stabiliteit. En papieren gaan nooit weg hè.”

Vaak meteen aan de slag

Michael heeft gelijk. De kans op de arbeidsmarkt is zoveel groter als je de juiste papieren op zak hebt. Dat beamen ook Mark Saris en Robert Woltering van WTD. Een opleider die zich helemaal heeft gespecialiseerd in de logistiek. “Ze kunnen vaak meteen beginnen met een baan als ze hun opleiding bij ons hebben afgerond. Met het behalen van de erkende certificaten zoals heftruck, reachtruck, EBT en stapelaar, maar ook OPT/Combitruck als resultaat. Bovendien hebben we goede contacten met werkgevers en uitzendbureaus die zitten te springen om goed logistiek personeel. Het mooie daarbij is dat we ook toezicht houden op de mannen als ze eenmaal aan het werk zijn. Dat doen we in ons Job Education Center. Dan hebben we ze tenminste ook in het vizier als ze tóch uitvallen of ander werk willen gaan doen. Vaak hebben we dan ook weer snel een nieuwe baan voor ze geregeld.”

Het werk écht!

Wim Brok maakt ondertussen een praatje met één van de elf over een mogelijke vervolgstap in zijn carrière. Hij drukt ze op het hart om hem als eerste te bellen als er iets niet goed loopt. Brok is duidelijk de juiste man voor dit werk. Hij straalt. Wim: “Kijk dan, het levert gewoon zoveel moois op. Het werkt écht, deze aanpak. Je hebt intensief contact met de jongens en leert ze echt kennen. Je komt meer te weten over hun achtergronden en zo bouw je een band met ze op. Daardoor kunnen we er ook op de lange termijn voor zorgen dat ze aan het werk blijven. Dat geeft me wel voldoening, kan ik je zeggen.”

Werkgever en interesse?

Om ervoor te zorgen dat deze heren meteen aan de slag kunnen, heeft het team van WSP West-Brabant nauw contact met werkgevers uit de regio. “Zeven hebben er daardoor al meteen een baan. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. Maar we zijn altijd op zoek naar nog meer logistieke werkgevers. Ook voor de volgende lichting van twintig(!) kandidaten die binnenkort start met het traject. Dus heb je een logistiek bedrijf in de regio West-Brabant? We komen graag met je in contact.” Bel daarvoor met Wim Brok op 06 – 15 69 46 76 of stuur hem een e-mail via wgm.brok@breda.nl. Het Logistiek Toegangsbewijs is onderdeel van Perspectief op Werk en een initiatief van het WSP West-Brabant en VNO-NCW.

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Basisvaardigheden

  Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Het staat meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland in de weg om volwaardig mee te kunnen doen. Wat doe jij […]

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #5: Oplossen

  Hoe goed je ook je best doet, verstoorde arbeidsrelaties zijn niet altijd te vermijden. De vraag is dus niet zozeer hoe je arbeidsconflicten voorkómt, maar vooral hoe je ermee omgaat als je ermee te maken krijgt. Hoe zorg je ervoor dat de situatie niet escaleert en een onwerkbare situatie ontstaat?

  Lees meer

 • Arbeidsmarktprognose: 3.200 extra banen verwacht in West-Brabant

  Na een aantal turbulente jaren op de arbeidsmarkt stabiliseert de banengroei in West-Brabant in 2024 en 2025. In veel sectoren wordt de werkgelegenheid geremd door personeelstekorten. Er is veel werk […]

  Lees meer