Logo WSP West-Brabant
Meer instroom zorgpersoneel dankzij samenwerking gemeente Breda en Thebe - WSP West Brabant

Meer instroom zorgpersoneel dankzij samenwerking gemeente Breda en Thebe

In een rustige woonkamer staat Zineb Barghach lachend naast een man van 93 jaar. Hij luistert naar Elvis Costello en lijkt erg op z’n gemak met Zineb in zijn buurt. “Dit had ik een paar maanden geleden toch niet kunnen bedenken”, begint Zineb. “Ik voel me ontzettend welkom bij Thebe en ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen”.

Sinds september werkt Zineb als helpende bij verpleeghuis Thebe Aeneas. Ooit zat ze in de administratieve branche, maar de voorspelbaarheid van dit werk was niet aan haar besteed. Door omstandigheden belandde ze uiteindelijk in de bijstand en kwam ze in contact met de gemeente Breda. Met een heel duidelijk beeld over wat ze wilde solliciteerde ze op meerdere functies in de zorg, maar kreeg alleen maar afwijzingen. Ondanks het schreeuwende tekort aan zorgpersoneel is er niet altijd een passend instroomtraject voor omscholers, bijvoorbeeld naar helpende. Niveau twee wordt namelijk uitsluitend als stage-schooltraject aangeboden. De bijbehorende stagevergoeding is voor studenten prima, maar dit geringe bedrag maakt het voor oudere werknemers vaak onmogelijk om de opleiding te volgen.

Niveau twee als werk-leertraject

Bij Thebe kreeg Zineb de kans om, met behoud van uitkering, het werkveld te leren kennen en te kijken of er een match is met de organisatie. Verpleegkundige Marjorie Ijpelaar – van der Westen: “De eerste maanden stond Zineb boventallig, zo had zij alle ruimte om de bewoners goed te leren kennen en hadden wij tijd om te bekijken of we potentie in haar zien. En dat blijkt! We zijn zó tevreden over Zineb dat we haar via Thebe Leert een werk-leertraject hebben aangeboden, waarbij ze drie dagen werkt en één dag per week via Curio de opleiding tot helpende volgt. Een primeur, want Thebe is één van de eerste zorginstellingen die dit werk-leertraject aanbiedt.”

Unieke samenwerking

Het werk-leertraject is een samenwerking tussen Thebe, Curio en de gemeente Breda. De gemeente Breda levert kandidaten aan die bij Thebe starten met een proefperiode van drie maanden. Wanneer Thebe besluit de kandidaat aan te nemen, wordt een contract aangeboden met de mogelijkheid om een opleiding te volgen via Curio. Mila Starcevic, werkgeversadviseur bij de gemeente Breda: “Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat meer Bredanaars financieel zelfredzaam worden én we helpen om het tekort in de zorg aan te pakken. Zo’n gemotiveerde kandidaat als Zineb laat het succes van deze samenwerking zien. De juiste mensen op de juiste plek, daar doen we het voor!”
´En ik ben nog lang niet uitgeleerd”, vervolgt Zineb. “Als ik straks mijn opleiding niveau twee heb afgerond, staat de weg naar niveau drie helemaal open. Ik wil verzorgende worden en dankzij de hulp van de gemeente en het vertrouwen vanuit Thebe gaat mij dit ook zeker lukken”.

Meer weten over dit traject? Neem dan contact op met Mila Starcevic via m.starcevic@breda.nl of 06-22 93 90 74

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Generaties op het werk

  Hoe ga je slim om met generatieverschillen op de werkvloer? Wat is de kracht van verschillende generaties? Hoe ziet de arbeidsmarkt er op dit moment uit? En wat zijn de […]

  Lees meer

 • Talent staat centraal bij succesvolle Meet & Greet bij Brabantse Delta

  Op donderdag 26 oktober heeft een bijzondere Meet & Greet plaatsgevonden bij waterschap Brabantse Delta in Breda. Met hulp van het UWV en gemeente Breda (beide onderdeel van WSP West-Brabant) […]

  Lees meer

 • 2.300 klimaatbanen te vervullen in de industrie in West-Brabant

  Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie is in West-Brabant in zeven jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In het tweede kwartaal van […]

  Lees meer