Logo WSP West-Brabant
Meer instroom zorgpersoneel dankzij samenwerking gemeente Breda en Thebe - WSP West Brabant

Meer instroom zorgpersoneel dankzij samenwerking gemeente Breda en Thebe

In een rustige woonkamer staat Zineb Barghach lachend naast een man van 93 jaar. Hij luistert naar Elvis Costello en lijkt erg op z’n gemak met Zineb in zijn buurt. “Dit had ik een paar maanden geleden toch niet kunnen bedenken”, begint Zineb. “Ik voel me ontzettend welkom bij Thebe en ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen”.

Sinds september werkt Zineb als helpende bij verpleeghuis Thebe Aeneas. Ooit zat ze in de administratieve branche, maar de voorspelbaarheid van dit werk was niet aan haar besteed. Door omstandigheden belandde ze uiteindelijk in de bijstand en kwam ze in contact met de gemeente Breda. Met een heel duidelijk beeld over wat ze wilde solliciteerde ze op meerdere functies in de zorg, maar kreeg alleen maar afwijzingen. Ondanks het schreeuwende tekort aan zorgpersoneel is er niet altijd een passend instroomtraject voor omscholers, bijvoorbeeld naar helpende. Niveau twee wordt namelijk uitsluitend als stage-schooltraject aangeboden. De bijbehorende stagevergoeding is voor studenten prima, maar dit geringe bedrag maakt het voor oudere werknemers vaak onmogelijk om de opleiding te volgen.

Niveau twee als werk-leertraject

Bij Thebe kreeg Zineb de kans om, met behoud van uitkering, het werkveld te leren kennen en te kijken of er een match is met de organisatie. Verpleegkundige Marjorie Ijpelaar – van der Westen: “De eerste maanden stond Zineb boventallig, zo had zij alle ruimte om de bewoners goed te leren kennen en hadden wij tijd om te bekijken of we potentie in haar zien. En dat blijkt! We zijn zó tevreden over Zineb dat we haar via Thebe Leert een werk-leertraject hebben aangeboden, waarbij ze drie dagen werkt en één dag per week via Curio de opleiding tot helpende volgt. Een primeur, want Thebe is één van de eerste zorginstellingen die dit werk-leertraject aanbiedt.”

Unieke samenwerking

Het werk-leertraject is een samenwerking tussen Thebe, Curio en de gemeente Breda. De gemeente Breda levert kandidaten aan die bij Thebe starten met een proefperiode van drie maanden. Wanneer Thebe besluit de kandidaat aan te nemen, wordt een contract aangeboden met de mogelijkheid om een opleiding te volgen via Curio. Mila Starcevic, werkgeversadviseur bij de gemeente Breda: “Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat meer Bredanaars financieel zelfredzaam worden én we helpen om het tekort in de zorg aan te pakken. Zo’n gemotiveerde kandidaat als Zineb laat het succes van deze samenwerking zien. De juiste mensen op de juiste plek, daar doen we het voor!”
´En ik ben nog lang niet uitgeleerd”, vervolgt Zineb. “Als ik straks mijn opleiding niveau twee heb afgerond, staat de weg naar niveau drie helemaal open. Ik wil verzorgende worden en dankzij de hulp van de gemeente en het vertrouwen vanuit Thebe gaat mij dit ook zeker lukken”.

Meer weten over dit traject? Neem dan contact op met Mila Starcevic via m.starcevic@breda.nl of 06-22 93 90 74

 • Podcast Werkwoord #4: Re-integreren

  Hoe ga je om met werknemers die lange tijd afwezig zijn door ziekte of overbelasting? Hoe voorkóm je dat ze in de ziekenboeg moeten plaatsnemen? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid? En wat is de rol van beleid rond re-integratie in dit hele verhaal?

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #3: Technologiseren

  Exoskeletten, artificial intelligence en augmented reality: de Engelse termen vliegen je om de oren als je je gaat verdiepen in nieuwe technologie. Is de inzet van dit soort nieuwe technologieën een realistische oplossing voor dreigende personeelstekorten? Kunnen ze helpen om meer mensen te laten meedoen op de arbeidsmarkt? En hoe haalbaar zijn al die technieken…

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #2: Verzilveren

  De arbeidsmarkt piept en kraakt, en als we niet uitkijken gaat steeds meer personeel dat ook doen. Fysiek belastend werk kan de inzetbaarheid van vooral oudere medewerkers flink beperken, terwijl mensen juist langer moeten doorwerken en iedereen zo hard nodig is op deze arbeidsmarkt. In deze tweede aflevering bespreken we duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

  Lees meer