Sociaal ondernemen

Wanneer ben je een sociaal ondernemer en wat levert het je op? Hoe jij sociaal kan ondernemen en hoe WSP West-Brabant hierbij kan helpen? Je leest het hieronder. 

Wat is sociaal ondernemen? 

Er zijn vele definities als het gaat om sociaal ondernemen. Bij sociaal ondernemen draait het om één doel: maatschappelijke impact creëren. De onderneming is erop gericht om duurzame of maatschappelijke problemen op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans op een baan te bieden.

Wanneer ben je een sociaal ondernemer? 

Een sociaal ondernemer ben je als je een maatschappelijk probleem op bedrijfsmatige manier aanpakt en daarmee  op grote schaal een maatschappelijke verandering teweeg. Daarbij staat de maatschappelijke winst op de eerste plaats, de financiële winst is noodzakelijk om te blijven bestaan. Kenmerkend is dat deze ondernemingen economisch zelfstandig zijn, hun geld uit de markt halen en daarmee niet (volledig) afhankelijk zijn van subsidies, schenkingen en donaties. De uiteindelijke winst wordt vervolgens weer herinvesteert in de impact-doelstellingen.

Sociaal ondernemen, hoe doe je dat?

Sociaal ondernemen kan op verschillende manieren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Een onderneming die milieuvervuiling wil tegengaan d.m.v. een duurzaam productieproces
  • Een onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans op een baan biedt.
  • Een onderneming die de sociale cohesie wil vergroten door eenzame senioren in contact te brengen met de jeugd.

Sociaal ondernemen en de voordelen hiervan als ondernemer

Om je tegemoet te komen in het sociaal ondernemen, zijn er passende subsidies en regelingen beschikbaar. Naast deze subsidies en regelingen kent sociaal ondernemen nog vele andere voordelen:

  • Je speelt in op (toekomstige) tekorten aan personeel.
  • Je hebt lagere personeelskosten door subsidiemogelijkheden.
  • Je loopt geen risico, bijvoorbeeld bij ziekte van de werknemer.
  • Je krijgt een loyale, talentvolle en gemotiveerde werknemer in dienst. Dit werkt als stimulans naar andere werknemers.
  • Je kunt meedoen aan aanbestedingen waarbij social return een verplichting is.
  • Je maakt jouw maatschappelijke betrokkenheid kenbaar. Dit is goed voor je bedrijfsimago.

Interesse in sociaal ondernemen?

Heb jij interesse in sociaal ondernemerschap? Wij ondersteunen je graag als je duurzaam sociaal wilt ondernemen. Voor vragen, neem gerust contact met ons op!

Abdullah en Ad in tankstation Esso de Warande

Abdullah was de Nederlandse taal net niet genoeg machtig om bij Esso te werken. Werkgever Ad heeft Abdullah extra begeleiding gegeven en een langere proefplaatsing om hem de tijd te geven, maar Ad kon Abdullah op deze manier geen contract geven. Bij een tankstation is de Nederlandse taal beheersen natuurlijk heel belangrijk. In samenwerking met het project Perspectief op Werk hebben we gekeken wat we hier aan konden doen. Met het maatwerkbudget hebben we Abdullah 10 privé lessen...

Nederlands leren in de praktijk, Ad maakte het mogelijk!Nederlands leren in de praktijk