Laaggeletterdheid: hoe ga je ermee om als werkgever?

23-mei

Wist jij dat er in Nederland 2,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Van deze laaggeletterden heeft 57% betaald werk bij een werkgever. Grote kans dus dat een van jouw werknemers laaggeletterd is. Hoe ga je hier als werkgever mee om? In deze blog geven we je een aantal handige tips!

Laaggeletterden op de werkvloer

Veel werkgevers zijn er nog niet van op de hoogte wanneer een medewerker laaggeletterd is. Vaak heerst er veel schaamte bij een laaggeletterde en hij of zij laat dit hierdoor niet duidelijk merken. Dit maakt het lastig om laaggeletterdheid op te sporen. Toch is bewustwording van dit onderwerp erg belangrijk. Taalproblemen zijn namelijk de oorzaak van 10% van de zware ongevallen in de sector procesindustrie. Andere sectoren waar laaggeletterdheid vaak voorkomt zijn bouw, industrie & energie en zorg & welzijn.

Laaggeletterde versus niet-laaggeletterde

Ondanks dat het lastig is om laaggeletterdheid te herkennen, zijn er een aantal opvallende verschillen in vergelijking tot niet-laaggeletterden. Zo heeft een laaggeletterde vaak moeite met het vinden van een baan en is diegene vaker afhankelijk van een uitkering. Daarnaast meldt een laaggeletterde zich vaker ziek en heeft hij/zij meer moeite met digitale vaardigheden. 

Laaggeletterdheid aanpakken

Zowel jij als werkgever als je werknemer heeft baat bij het aanpakken van laaggeletterdheid. Zo bevordert het de werksfeer en productiviteit. Daarnaast leidt het tot een afname van ziekteverzuim en minder fouten op de werkvloer. Ben je benieuwd wat jij kunt doen als werkgever? Hieronder vind je een aantal tips op een rij:

  • Communiceer duidelijk: schrijf en praat zo eenvoudig mogelijk (op A2 of B1 niveau) naar jouw medewerkers.
  • Maak laaggeletterdheid bespreekbaar: vertel aan je medewerkers dat heel veel mensen moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Vraag vervolgens of een medewerker zich hierin herkent. Stel hem/haar op zijn gemak zodat er geen ruimte hoeft te zijn voor schaamte.
  • Herken laaggeletterdheid: let op de signalen van laaggeletterdheid zoals ziekteverzuim, certificaten niet (of met grote moeite) behalen, e-mails niet begrijpen, formulieren niet invullen. 
  • Opleiden: laat aan je medewerker weten dat er genoeg cursussen speciaal voor volwassenen zijn. Deze zijn vaak gratis of voor een klein bedrag.
  • Aanpassen beleid: maak de aanpak van laaggeletterdheid een onderdeel van het beleid zodat dit structureel wordt aangepakt.

Naast dat de aanpak van laaggeletterdheid veel oplevert voor jou en je werknemers, heeft het ook een positief effect op de samenleving. Zo ontstaat er minder armoede, lagere zorgkosten, minder werkeloosheid en meer inkomsten uit werk. Een win-win situatie voor iedereen!

Wil jij meer weten over de aanpak van laaggeletterdheid? Of heb je hier hulp bij nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht