Kettingreactie

Een kettingreactie is een serie overeenkomstige gebeurtenissen waarin iedere gebeurtenis door een vorige wordt uitgelokt, aldus de encyclopedie. Ik vertel je graag meer over de kettingreactie genaamd Bravis en begin daarmee bij de laatste gebeurtenis, een compliment van Suzanne*: “Ik heb doorgezet en ga binnenkort starten met mijn eigen bedrijf (ik blijf ook vrijwilligster!). UWV heeft mijn vragen allemaal beantwoord en mijn zorgen weg kunnen nemen zodat ik nu het maximale uit mezelf kan halen.”

Wat eraan voorafging

Mei 2019 | Karin Smid, hoofd vrijwilligers bij Bravis DigiTuin, neemt contact met ons op. Ze heeft zestig vrijwilligers werken en sommige zijn door dit werk zo versterkt dat ze toe zijn aan een volgende stap richting betaald werk. Enkele vrijwilligers hebben door het werken in de DigiTuin betaald werk gevonden bij het Bravis ziekenhuis. Karin wil ons graag uitnodigen om ons meer uitleg te geven over wat werken in de DigiTuin voor de mensen betekent.  

Mei 2019 | Op bezoek bij het Bravis waar we worden ontvangen door Karin en een vrijwilliger. Ze leggen uit wat de vrijwilligers voor werk doen in de DigiTuin en de impact op de patiënten. Wat misschien nog wel indrukwekkender is, zijn de verhalen van de vrijwilligers die door middel van het werk bij de DigiTuin stabiliteit of hun weg omhoog hebben weten te vinden. Over betekenisvol werk gesproken!

Juni 2019 | Gedachtes en ideeën borrelen op. Blijkbaar heeft het werken bij de DigiTuin de vrijwilligers daar erg versterkt en blijken veel van de vrijwilligers klant te zijn bij UWV of de gemeente. Tijd voor een tweede afspraak met Karin Smid.

Juli 2019 | Tweede afspraak in de DigiTuin. We vertellen Karin dat we een plan hebben bedacht voor hoe we de vrijwilligers van de DigiTuin die toe zijn aan een vervolgstap richting betaald werk, verder willen helpen. Een training, geleid door Angelique Kooijmans, waarbij het maken van de vervolgstap - groot of klein - centraal staat.

Augustus 2019 | Cliché maar waar, vakantie zorgt ervoor dat het even stilligt.

September 2019 | Karin heeft vrijwilligers gevraagd en soms overtuigd om mee te doen met ons trainingsprogramma van drie weken. Een uitnodiging volgt voor elke vrijwilliger die denkt toe te zijn aan een volgende stap en daar graag wat hulp bij wil.

En toen

Oktober 2019 | Week 1: acht vrijwilligers komen, soms gespannen, de DigiTuin binnen waar de training gaat plaatsvinden en we leggen het programma uit. De eerste week gaan we aan de slag met het in kaart brengen wat de vrijwilliger kan en wil als toekomstig beroep. De groep komt steeds losser en mensen durven open te zijn. We merken dat er ook frustraties zijn. Hier maken we na de training ruimte voor, zodat we dit 1-op-1 kunnen bespreken.

Week 2: we gaan aan de slag met de arbeidsmarkt om ons heen, wat is er en wat wordt er gevraagd. De deelnemers hebben al goed nagedacht en zijn met het huiswerk aan de slag gegaan. De arbeidsmarkt wordt besproken en de hulpvragen in kaart gebracht. Ondertussen bespreken wij welke adviseur het beste de hulpvraag kan beantwoorden en het gesprek kan aangaan.

Week 3: we starten met de elevator pitches voor de groep, echt stuk voor stuk fantastische pitches. Daarna koppelen we iedere deelnemer aan een adviseur om te helpen met de individuele hulpvraag. Bij sommigen is het hulp bij het vinden van een baan of stage, maar soms ook het helpen uitzoeken wat op uitkeringsvlak wel en niet kan/mag De afsluiting volgt. Wij zijn serieus onder de indruk van de groep, de wil en de inzet is enorm. Voldaan verlaten we het Bravis ziekenhuis.

Tot slot

Begin november krijgen we bericht van Karin Smid met daarin een compliment van Suzanne, dat is mooi zeg! De moeite waard om een blog over te schrijven en het woord wat mij te binnen schoot was kettingreactie. Het is een reeks van gebeurtenissen waarbij iedereen met de beste intentie probeert er iets van te maken, met als gevolg dat we allemaal, klein of groot een stap hebben gemaakt.

*Suzanne is een gefingeerde naam in verband met privacy

Jaap Mulders – Angelique Kooijmans – Pamela Will – Hans Verdult

jaap

Jaap Mulders - Adviseur Werkgeversdiensten

Voeg reactie toe

Categorieën