Logo WSP West-Brabant

Een Oekraïense vluchteling in dienst nemen?

De oorlog in Oekraïne heeft grote impact. Verschillende Oekraïense vluchtelingen komen naar Nederland en worden hier opgevangen. Zo ook in West-Brabant. Net zoals iedere Nederlander heeft ook een Oekraïense vluchteling recht op werk, zorg, onderwijs en sociale voorzieningen. Door een vluchteling bij je in dienst te nemen geef je deze persoon de kans om op eigen benen te staan. Denk jij erover na om een vluchteling in dienst te nemen? In dit artikel lees je wat hier allemaal bij komt kijken.

Kan ik zomaar een vluchteling in dienst nemen?

Sinds april is het voor werkgevers mogelijk om zonder het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning een Oekraïense vluchteling in dienst te nemen. Een vluchteling moet daarentegen wel rechtmatig in Nederland verblijven op basis van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Ook moet je – voor het in dienst nemen van een vluchteling – melding doen bij UWV. Als je niet meldt dat je een vluchteling in dienst hebt, kun je een boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Heb je een melding gedaan? Dan kan de vluchteling binnen 2 werkdagen na de melding in dienst treden.

Welke rechten en plichten heeft een vluchteling?

Een vluchteling heeft dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer, zoals recht op vakantiedagen, pauzes en een veilige werkplek. Ook is de beloning van de vluchteling gelijk aan de beloning van het personeel in dezelfde functie. Er mag hierin geen onderscheid worden gemaakt. Om de verwerking van het salaris te kunnen doen heb je een BSN-nummer nodig van de vluchteling. Dit wordt geregeld via de gemeente waar de vluchteling zich (tijdelijk) inschrijft. De Arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich aan de desbetreffende regels houden.

Welke regelingen gelden er bij het aannemen van een vluchteling?

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen geldt voor één jaar. Deze richtlijn stelt minimumnormen voor het verlenen van tijdelijke bescherming in het geval van massale toestroom van vluchtelingen buiten de Europese Unie. Op 4 maart 2022 is dit in werking gegaan. Deze richtlijn kan nog verlengd worden met anderhalf jaar. Verandert er in de tussentijd iets in de arbeidsovereenkomst? Dan ben je verplicht dit te melden aan UWV. Daarnaast gelden er – om het aantrekkelijker en eenvoudiger te maken om een vluchteling in dienst te nemen – verschillende (subsidie)regelingen. Bijvoorbeeld premiekorting of gemeentelijke regelingen. Bekijk het overzicht van alle regelingen.

Wil je meer informatie of ondersteuning bij het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op met het WSP West-Brabant. Onze adviseurs ondersteunen je bij al je vragen rondom personeel.

  • Podcast Werkwoord #2: Verzilveren

    De arbeidsmarkt piept en kraakt, en als we niet uitkijken gaat steeds meer personeel dat ook doen. Fysiek belastend werk kan de inzetbaarheid van vooral oudere medewerkers flink beperken, terwijl mensen juist langer moeten doorwerken en iedereen zo hard nodig is op deze arbeidsmarkt. In deze tweede aflevering bespreken we duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

    Lees meer

  • Poll: welke thema’s vind jij interessant voor 2024?

    Als WSP West-Brabant stemmen we informatie, bijeenkomsten en kennissessies zoveel mogelijk af op de behoeften van jou als werkgever. Voor onze agenda van 2024 willen we daarom graag weten welke […]

    Lees meer

  • Meer WW-uitkeringen verwacht in West-Brabant

    De krapte op de West-Brabantse arbeidsmarkt is over zijn absolute piek heen. De economie kwam afgelopen jaar in een milde recessie terecht, het aantal vacatures daalde licht, en de dalende […]

    Lees meer