“Hij hoort er nu helemaal bij”

marco-poppelaars-brefu-funderingstechnieken (1)

“Wat mijn drijfveer is? Nou, nogal simpel eigenlijk: ik heb vooral personeel nodig. Daar is op dit moment heel moeilijk aan te komen.” 

Aan het woord is Marco Poppelaars, directeur-eigenaar van Brefu Funderingstechnieken uit Breda. Hij ver­telt over de Wajonger die nu drie maanden bij hem werkt.

De jongen zelf wil liever niet in beeld en niet met naam genoemd worden. “Ik wil best mijn verhaal kwijt, maar ik zit er niet op te wachten om als Wajonger bekend te staan. Ik heb een kleine handicap, ik vergeet soms dingen en kan moeilijk leren. Toch heb ik mijn timmeropleiding kunnen afronden”, zegt hij trots.

Poppelaars bevestigt dat de jongen een prima kracht is. “Als hij precies te horen krijgt wat hij moet doen, een concrete opdracht krijgt en niet te veel tegelijk, dan voert hij zijn taken perfect uit.” Dat is goed te zien bij het project dat Brefu nu uit­voert in het Rotterdamse Crooswijk. De houten palen waarop de woningen staan, zijn op en ze worden vervangen door stalen fundering die 21 meter diep de grond in wordt geheid. Samen met een collega is de Wajonger zelfstandig bezig met het heiwerk. Door nieuwe technologie gaat dat vrijwel geluid- en trillingloos.

“Ik heb vijftien man in vaste dienst”, zegt Poppelaars, “maar ik kan altijd goede vakkrachten gebruiken. De bouw en ook ons gespecialiseerd funderingswerk trekken enorm aan de laatste tijd. Maar waar vind je die mensen? Voor het funderingswerk bestaat niet echt een opleiding. Het zijn meestal timmermannen of betontimmerlieden die de overstap naar ons maken. We leiden ze dan zelf op, in de praktijk.”

Een paar maanden geleden wendde Marco Poppelaars zich tot het UWV met de vraag of er nog werkzoekenden waren die bij hem in dienst wilden treden. “Toen kwamen ze zelf met de Wajonger aan. Ik heb het geprobeerd en heb er absoluut geen spijt van. Hij werkt hard, past goed bij ons en hoort er nu helemaal bij. Ik betaal hem ook gewoon het cao-loon. Ik weet wel dat er allerlei subsidies en zo zijn, maar daar gaat het mij niet om. Fijn ook voor de jongen zelf, dat hij nu een kans krijgt en gewoon kan meedraaien in een echt bedrijf.”

bron: http://www.wieklaartdeklus.nl/nieuws/hij-hoort-er-nu-helemaal-bij/

Brefu Funderingstechnieken