Logo WSP West-Brabant

Arbeidsmarktprognose: 3.200 extra banen verwacht in West-Brabant

Na een aantal turbulente jaren op de arbeidsmarkt stabiliseert de banengroei in West-Brabant in 2024 en 2025. In veel sectoren wordt de werkgelegenheid geremd door personeelstekorten. Er is veel werk te doen, maar er is vaak te weinig personeel. Werkgevers moeten daarom steeds meer kijken naar creatieve maatregelen die niet per se leiden tot méér personeel, maar juist de arbeidsproductiviteit verhogen. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktprognose 2024 – 2025 van UWV.

3.200 extra banen in West-Brabant

Naar verwachting komen er zowel dit jaar als in 2025 in West-Brabant zo’n 1600 ingevulde banen bij, waardoor het totaal aantal werknemersbanen in West-Brabant uitkomt op 347.800. Vooral de zakelijke diensten, detailhandel en groothandel laten in 2024 groeiende werkgelegenheid zien. Ook de zorg levert veel extra banen op, al valt de groei daar door personeelstekort wat lager uit dan de afgelopen jaren. In 2025 valt in veel sectoren de groei van de werkgelegenheid terug, ook vanwege de aanhoudende personeelstekorten.

Procentuele ontwikkeling werknemersbanen per sector
West-Brabant, prognose 2023-2024 (links) en 2024-2025 (rechts)

Bron: Bureau Louter in opdracht van UWV
Bouw en energie-intensieve industrie onder druk

Niet in alle sectoren groeit de werkgelegenheid in de jaren 2024 en 2025. De bouw lijkt in West-Brabant het hoogste punt van de afgelopen jaren te hebben bereikt. Na jarenlange stijging van productie en werkgelegenheid staat de sector nu onder druk door hoge rente, stijgende bouwkosten, een gebrek aan nieuwbouwlocaties en strengere milieuregels. In 2024 wordt dan ook een kleine krimp (-200) van het aantal banen voorzien, waarna de werkgelegenheid in 2025 stabiliseert. De industrie laat juist in 2025 een lichte krimp (-300) zien. Met name voor energie-intensieve bedrijven is de hoge energieprijs een belangrijke remmende factor.

Creatieve oplossingen nodig om productie te laten groeien

Door de aanhoudende personeelstekorten zoeken werkgevers andere oplossingen dan het aantrekken van nieuw personeel om de productie te laten groeien. In veel sectoren zetten bedrijven in op innovatie en (inclusieve) technologie. In sectoren als horeca, zorg & welzijn en onderwijs is automatisering lastiger toe te passen. Daar moet de groei worden opgevangen door het bestaande personeel. Dit zorgt voor een toename van de werkdruk. Daarom maakte UWV voor deze en 11 andere beroepsgroepen overzichten met praktijkvoorbeelden van oplossingen voor personeelstekort waar werkgevers mee aan de slag kunnen. Het gaat om voorbeelden van oplossingen die al worden toegepast door werkgevers, of waar nog kansen liggen.

Lees de volledige arbeidsmarktprognose op werk.nl.

 • Koffietijd: Arbeidsrecht & Basisvaardigheden

  Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Het staat meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland in de weg om volwaardig mee te kunnen doen. Wat doe jij […]

  Lees meer

 • Podcast Werkwoord #5: Oplossen

  Hoe goed je ook je best doet, verstoorde arbeidsrelaties zijn niet altijd te vermijden. De vraag is dus niet zozeer hoe je arbeidsconflicten voorkómt, maar vooral hoe je ermee omgaat als je ermee te maken krijgt. Hoe zorg je ervoor dat de situatie niet escaleert en een onwerkbare situatie ontstaat?

  Lees meer

 • Arbeidsmarktprognose: 3.200 extra banen verwacht in West-Brabant

  Na een aantal turbulente jaren op de arbeidsmarkt stabiliseert de banengroei in West-Brabant in 2024 en 2025. In veel sectoren wordt de werkgelegenheid geremd door personeelstekorten. Er is veel werk […]

  Lees meer